Stand van zaken maatregelen achterstanden UWV

Gepubliceerd op: 10-06-2024

Minister Van Gennip heeft in een voortgangsbrief de Tweede Kamer geïnformeerd over de achterstanden van het sociaal-medisch beoordelen.

Minister Van Gennip heeft in een voortgangsbrief de Tweede Kamer geïnformeerd over de achterstanden van het sociaal-medisch beoordelen. Zij vraagt voor dit onderwerp de aandacht om de volgende redenen:

  • De aanvragen voor sociaal-medische beoordelingen is vele malen groter dan UWV nu aan kan
  • De wachttijden voor WIA-beoordelingen zijn hierdoor erg lang
  • Dit geeft onzekerheid voor mensen die langdurig ziek zijn. Zij moeten nu te lang wachten op duidelijkheid over het recht op een uitkering, wat direct de inkomenszekerheid van deze mensen raakt.
  • Deze onzekerheid belemmert herstel en re-integratie
  • En raakt ook werkgevers, zij hebben hierdoor namelijk te veel onduidelijkheid over de financiële gevolgen
  • Als laatste brandpunt meldt zij de collectieve kosten die oplopen door het kwijtschelden van de WIA-voorschotten en het verstrekken van dwangsommen bij niet tijdig beslissen door UWV.

Maatregelen

De tot op heden genomen maatregelen om deze problematiek te verminderen hebben enigszins geleid tot verbetering: In 2023 is door UWV 20% meer claimbeoordelingen afgehandeld dan in 2022. Maar daar staat tegenover dat UWW in 2023 10.000 meer WIA-aanvragen heeft ontvangen dan verwacht.

Korte, middellange en lange termijn maatregelen

De maatregelen zijn verdeeld in korte, middellange en lange termijn. De korte termijn maatregelen zagen op een gerichtere inzet van de verzekeringsarts, waaronder de 60-plusmaatregel.

Daarnaast wordt bij UWV procesoptimalisatie doorgevoerd, waaronder het werken in sociaal-medische centra (SMC’s). Een SMC is een multidisciplinair team dat verantwoordelijk wordt voor een afgebakende groep mensen. Het team bestaat uit verschillende professionals, waaronder arbeidsdeskundigen, sociaal-medisch verpleegkundigen, re-integratie- en procesbegeleiders, verzekeringsartsen en medisch secretaresses. In een SMC zijn de manager uitvoering en de regievoerder (een verzekeringsarts) gezamenlijk resultaatverantwoordelijk.

Voor specifieke onderdelen van de sociaal-medische beoordeling en -begeleiding kan ook gebruik worden gemaakt van andere professionals, zoals bijvoorbeeld psychologen en fysiotherapeuten. Het team is daarnaast verantwoordelijk voor een goede verbinding met bijvoorbeeld huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten. Ook leggen de teams waar nodig de link met andere UWV-divisies.

Voor de middellange termijn was aangekondigd om drie beleidsopties te gaan verkennen: het laten vervallen van het duurzaamheidscriterium, het aannemen van duurzaamheid na vijf jaar volledige arbeidsongeschiktheid en 'Praktisch beoordelen'. Na de eerste verkenning bleken de opties met betrekking tot het duurzaamheidscriterium niet afzonderlijk van andere aspecten uit het stelsel uitgewerkt te kunnen worden. Deze opties hebben een plek gekregen in het advies van de OCTAS (lange termijn).

Voor de middellange termijn is wel verder gewerkt aan de maatregel ‘Praktisch beoordelen’, die Van Gennip per 1 juli 2024 voor de looptijd van 3 jaar wil invoeren. Deze maatregel houdt in dat de beoordeling van het arbeidsongeschiktheidspercentage enkel gebaseerd wordt op de feitelijke verdiensten en niet meer door het eveneens maken van een theoretische schatting. Deze maatregel gaat gelden voor zowel de WIA-claimbeoordelingen als de WIA-herbeoordelingen. Hierdoor zal UWV naar verwachting 3.000 tot 4.000 extra beoordelingen kunnen uitvoeren. Afhankelijk van het advies van de Raad van State zal de maatregel wel of niet worden aangekondigd.

Voor de stelselverbeteringen op lange termijn worden de drie in het OCTAS-rapport genoemde varianten nu verder uitgewerkt (zie ons nieuwsbericht over het OCTAS-rapport).

In het najaar volgt er een nieuwe brief over de voortgang van deze aanpak.

Ondertussen betaalt de Werkgever de rekening

Door de achterstanden in de uitvoering betaalt u als werkgever meer dan nodig is. Equivalence verlaagt uw Whk-premie door herbeoordelingsprocedures te starten en WGA-gerechtigden sneller te re-integreren of indien werken niet meer kan, een IVA-uitkering te krijgen. Kijk voor meer informatie bij Whk-controle. Voor WGA-eigenrisicodragers biedt Equivalence een totaaloplossing: De uitvoering van het eigenrisicodragerschap wordt volledig door Equivalence verzorgd. Optimale ontzorging, maximale beheersing van het WGA-risico. Kijk voor meer informatie bij Uitvoering eigenrisicodragerschap of neem contact op met één van onze adviseurs.

Meer informatie