Gedifferentieerde premiepercentages 2025

Gepubliceerd op: 18-07-2024

Onlangs zijn de premiepercentages ZW en WGA in het Besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025 bekend gemaakt.

Onlangs zijn de premiepercentages ZW en WGA in het Besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025 bekend gemaakt.

Whk-premie

Werkgevers die het ZW- en/of WGA-risico publiek verzekerd hebben, betalen een gedifferentieerde ZW- en/of WGA-premie. De wijze van differentiëren is afhankelijk van de loonsom (zie tabel) van de onderneming. Met de gedifferentieerde WGA-premie wordt de eerste tien jaar van de WGA gefinancierd voor werknemers met een vast of tijdelijk dienstverband en met de gedifferentieerde ZW-premie wordt de Ziektewet gefinancierd voor uitzendkrachten en werknemers die ziek uit dienst gaan.

De berekening van de premies is gebaseerd op de gemaakte kosten, te verwachten kosten en de voorraad in het arbeidsongeschiktheidsfonds en de werkhervattingskas, gecombineerd met het Centraal Economisch Plan van het CPB, waarin het CPB uit gaat van een economische groei van 1,1% in 2024 en 1,6% in 2025. Er zijn ook een aantal onzekerheden benoemd. Zo is het nog onzeker of de 60+ maatregel (de vereenvoudigde claimbeoordeling voor 60-plussers) verlengd wordt of dat deze eindigt per 31 december 2024. In de gepubliceerde premiepercentages is geen rekening gehouden met een verlenging. Daarnaast anticiperen de rekenkamers op het besluit tot samenvoeging van het staartlastvermogen binnen de Werkhervattingskas met het reguliere WGA-vermogen binnen dit fonds, terwijl de Verzamelwet 2025, waarin de samenvoeging wordt voorgesteld, pas na de zomer van 2024 in de Tweede en Eerste kamer wordt behandeld. Daarnaast wordt in de berekening rekening gehouden met de nieuwe tijdelijke maatregel praktisch beoordelen (zie ook: Tijdelijke maatregel van start), welke een verhogend effect op de Whk-premie heeft omdat deze maatregel naar verwachting tot meer nieuwe WIA-toekenningen leidt.

Voor het jaar 2025 geldt dat de gemiddelde premiepercentages gaan stijgen; WGA van 0,77% naar 0,83% en ZW van 0,45% naar 0,50%.

De gemiddelde loonsom stijgt van € 37.700 in 2024 naar € 39.600,- in 2025, waardoor de grens voor kleine werkgevers stijgt naar € 990.000,- en voor grote werkgevers naar € 3.960.000,-.

Daarnaast stijgt voor de WGA het gemiddeld werkgeversrisico, de correctiefactor, de minimumpremie én de maximumpremie (van 3,08%naar 3,32%). Ook bij de Ziektewet zien we deze percentages stijgen.

Ziektewet

Voor de stijging van de Ziektewet premies wordt als verklaring gegeven dat de Ziektewet-lasten in 2024 tegen de verwachting in zijn gestegen terwijl juist een daling was voorzien. Voor 2025 wordt een verdere toename van de Ziektewetlasten verwacht.

Uitzendbedrijven

De maximum premie ZW voor uitzendbedrijven is hoger dan die van de overige sectoren maar is wel gedaald ten opzichte van 2024. Door de cao-wijziging per 1 juli 2023, kan geen beroep meer worden gedaan op het uitzendbeding om de uitzendovereenkomst te beëindigen. In plaats daarvan bestaat recht op loondoorbetaling tot de in de uitzendovereenkomst overeengekomen einddatum. Dit heeft als gevolg dat de uitkeringslasten in de sector uitzendbedrijven dalen. Daarbij is men in de berekeningen van de premies er vanuit gegaan dat deze cao-afspraken blijven gelden tot na 1 januari 2025.

Controleren Whk-beschikking

Eigenrisicodragerschap

Door de stijging in de gedifferentieerde premiepercentages kan het voor uw onderneming nog interessanter zijn om eigenrisicodrager te worden. Naast de directe financiële voordelen levert eigenrisicodragerschap meer grip op het ZW- en WGA-risico. Equivalence adviseert en begeleidt werkgevers bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap en ontzorgt volledig bij de uitvoering van het eigenrisicodragerschap.

Neem contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend advies.

Contact