De Belastingdienst beperkt correctie met terugwerkende kracht bij de LKV-uitspraak Hoge Raad

Gepubliceerd op: 23-07-2024

Eind mei deed de Hoge Raad uitspraak over het recht op Loonkostenvoordeel (LKV) bij overgang van onderneming. De Hoge Raad heeft daarbij geoordeeld dat er toch sprake is van LKV bij overgang van onderneming, terwijl de Belastingdienst altijd anders heeft gecommuniceerd; in het handboek loonheffing publiceerde zij de volgende tekst:

‘Neemt u een onderneming geheel of gedeeltelijk over waardoor sprake is van een overgang van een onderneming? Dan gaat het recht op de loonkostenvoordelen niet naar u over’.

De Belastingdienst communiceert nu dat de uitspraak van de Hoge Raad geldt voor alle beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) die op 24 mei 2024 nog niet definitief vaststonden. Daarnaast geeft de Belastingdienst aan dat bij de afhandeling van de aanvragen LKV over het jaar 2023 nog geen rekening is gehouden met de uitspraak.
Heeft u voor werknemers die bij u door een overgang van onderneming in dienst zijn getreden een doelgroepverklaring in uw administratie én heeft u voor 2 mei 2024 de aanvraag LKV via de loonaangifte aan de Belastingdienst ingestuurd? Dan heeft de Belastingdienst deze LKV’s niet toegepast. Maak dan tijdig bezwaar op de beschikking Wtl.

Voor werkgevers die menen dat zij in 2024 recht hebben op LKV voor overgenomen werknemers adviseert de Belastingdienst in de administratie een kopie op te nemen van de doelgroepverklaring van de overgenomen werknemers. ‘Vraag daarnaast het LKV aan in uw aangiften loonheffingen over 2024. U hebt hiervoor tot en met 1 mei 2025 de tijd.’

De communicatie van de Belastingdienst geeft dus impliciet aan dat de jaren 2018 (start LKV) tot en met 2022 niet gecorrigeerd worden, tenzij de Wtl-beschikking nog niet definitief is vastgesteld. In dat geval loopt er nog een bezwaar- en of beroepsprocedure of deze is door de Belastingdienst aangehouden in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad. Is de Wtl-beschikking definitief vastgesteld en de termijn voor bezwaar verstreken? Dan geldt volgens de Belastingdienst de uitspraak van de Hoge Raad niet voor die Wtl-beschikking.

Meer weten over LKV? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Contact