Aandachtspunten bij de definitieve beschikking Wtl (LKV, LIV en jeugd-LIV)

Gepubliceerd op: 09-07-2024

De Belastingdienst stuurt de beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 vóór 1 augustus 2024 naar werkgevers waarvoor het recht op de tegemoetkomingen bestaat.

De Belastingdienst stuurt de beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 vóór 1 augustus 2024 naar werkgevers waarvoor het recht op de tegemoetkomingen bestaat.

In de beschikking is vermeld hoeveel u ontvangt aan loonkostenvoordelen, lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV. De definitieve berekening is als bijlage bij de beschikking gevoegd. Controleer deze goed want u dient binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking bezwaar te maken.

Na ontvangst van de definitieve beschikking betaalt de Belastingdienst binnen 6 weken het bedrag uit.

Laatste jaar uitbetaling Jeugd-LIV en afbouw LIV en LKV ouderen

De regeling Jeugd-LIV is per 1 januari 2024 beëindigd. Dat betekent dat u nog wel Jeugd-LIV toegekend krijgt over het jaar 2023 maar vanaf 2024 niet meer. LIV loopt nog door tot 1 januari 2025. De laatste uitbetaling door de Belastingdienst van de regeling LIV zal dus rond de maand juli van het jaar 2025 plaatsvinden.

De regeling Loonkostenvoordeel oudere werknemer wordt afgebouwd;

  • voor medewerkers die op of ná 1 januari 2024 bij u in dienst zijn getreden en het recht op LKV oudere werknemer bestaat, wordt het LKV verlaagd per 1 januari 2025 en afgeschaft per 1 januari 2026;
  • voor medewerkers die vóór 1 januari 2024 bij u in dienst zijn getreden en het recht op LKV oudere werknemer bestaat geldt de oorspronkelijke maximale duur van 3 jaar en geen verlaging.

De laatste uitbetaling van de regeling LKV oudere werknemer door de Belastingdienst vindt plaats rond de maand juli van het jaar 2027. Dit betreft het LKV oudere werknemer voor medewerkers die in dienst zijn getreden vóór 1-1-2024 waarvan het recht doorloopt tot en met 2026 en dan nog bij u in dienst zijn.

Wovon

Hebt u in 2020 of in een later jaar bij een overgang van een onderneming of bij een contractovername werknemers in dienst genomen voor wie de overdragende werkgever recht had op 1 of meer LKV's? En heeft u het LKV aangevraagd op de gebruikelijke manier via de aangifte loonheffingen of via een correctieaangifte? Dan zou u voor die werknemers LKV toegekend moeten krijgen. Dit is een nieuwe ontwikkeling naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad waarin bepaald wordt dat het recht op LKV toch mee overgaat naar een overnemende werkgever. Omdat dit een wijziging is ten opzichte van de jarenlang door de Belastingdienst gehandhaafde regels, is het belangrijk om hier alert op te zijn en in bezwaar te gaan mocht dit toch niet juist zijn gegaan.

Afrondingsverschillen verloonde uren

Is de beschikking niet juist? Dit kan ook liggen aan afrondingsverschillen. Hiervoor vergelijkt u de beschikking met de verloonde uren uit de aangiften loonheffingen. In de aangiften loonheffingen zijn de uren namelijk afgerond op hele uren. Op basis hiervan wordt de tegemoetkomingen Wtl berekend.

Correctiebericht niet verwerkt

Correctieberichten na 1 mei 2024 worden niet meegenomen in de definitieve berekening, maar worden wel opgenomen in de polisadministratie. Heeft u een correctiebericht vóór 2 mei ingestuurd, maar ziet u deze correctie niet terug in de definitieve berekening? Maak dan bezwaar op de beschikking.

Veel wijzigingen in de Wtl, maar er volgen er meer

Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van LIV en LKV oudere werknemer wordt voorzien voor onder meer het structureel maken van de regeling LKV banenafspraak.

Daarnaast wordt het criteria om in aanmerking te komen voor de regeling LKV herplaatsen verruimd. Met de verruiming komen werkgevers in meer gevallen in aanmerking voor loonkostenvoordeel wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in het bedrijf. In de nieuwe regeling heeft een werkgever ook recht op dit loonkostenvoordeel als de werknemer in de wachttijd van de WIA zijn eigen arbeid geheel of gedeeltelijk hervat of geheel of gedeeltelijk in een andere functie bij dezelfde werkgever gaat werken. Bepalend voor het van toepassing zijn van de nieuwe voorwaarden is de aanvangsdatum van het recht op WIA-uitkering, deze moet ná 1 januari 2025 liggen.

Meer informatie of ondersteuning nodig? Neem contact op met één van onze adviseurs: 

Meer informatie